Advies rond "psychische kwetsbaarheid":
Voor thuisverpleegkundigen, diensten gezinszorg, OCMW, CAW, diensten maatschappelijk werk mutualiteiten, e.a.
Hulpverleners in de eerstelijnszorg nemen een cruciale rol op in de vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg. Zij ondersteunen vaak mensen met een ernstige psychische kwetsbaarheid. Om partners uit de eerste lijn maximaal te ondersteunen bij moeilijke casussen organiseert het Netwerk GGZ Zuid-West-Vlaanderen op vraag van ‘Expertise op team’.
Tijdens deze momenten staat een GGZ-medewerker klaar om samen met het team knelpuntdossiers te bekijken en daarbij tips en expertise in te brengen (rond bijvoorbeeld sociale kaart, communicatie met cliënt, diagnose…). Meerdere dossiers kunnen in de afgesproken tijd aan bod komen (individueel of in teamverband).
Kostprijs van dit aanbod: €50/u of €150/dagdeel.
Een GGZ-expert komt bij u langs in het team.
Neem contact op met VESTA. Zij bekijken wie uw vraag kan opnemen.
Tijdens het GGZ-casusoverleg kunnen verschillende diensten onder de vorm van intervisie samen nadenken over situaties waarbij het omgaan met een persoon met een psychische kwetsbaarheid moeilijk verloopt. Deze casussen kunnen anoniem ingebracht worden door de deelnemers. Doelstelling is om via uitwisseling tussen GGZ– en niet-GGZ-actoren de deskundigheid van beide sectoren te bevorderen. Er worden concrete tips rond hoe omgaan met psychisch kwetsbare personen, waar kan je terecht in specifieke situaties, wat is het aanbod voor bepaalde doelgroepen in de regio… uitgewisseld.
Voor alle medewerkers van eerstelijnsdiensten (diensten gezinszorg, thuisverpleging, maatschappelijk werk van de mutualiteiten, palliatieve zorg, OCMW (sociale dienst en dienst thuiszorg), CAW en diensten VAPH).
Per overleg kunnen maximaal 15 personen deelnemen.
Concrete casussen kunnen ingebracht worden door de deelnemers.
Aan de hand van een netwerkoverleg wordt de zorg omtrent een cliënt op elkaar afgestemd. Er wordt een rondetafelgesprek – indien gewenst op regelmatige basis- georganiseerd met de betrokken actoren (hulpverlening, familie, mantelzorg) en de cliënt.
VESTA neemt de coördinerende rol op zich en brengt het administratieve luik in orde.
Hulpverleners die werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid of mantelzorgers die samen leven met iemand met een psychische kwetsbaarheid ervaren vaak de nood aan vorming omtrent geestelijke gezondheid.
In de regio Zuid-West-Vlaanderen is VESTA het centraal aanspreekpunt voor vorming. Afhankelijk van de doelgroep, de vraag en het thema wordt bekeken welke collega uit het netwerk kan aangesproken worden om deze vorming te organiseren.
Daarnaast organiseert VESTA tweejaarlijks een vormingsreeks bedoeld voor eerstelijns- en welzijnsdiensten. In een aantal modules wordt getracht de deskundigheid in het omgaan met mensen met een psychische kwetsbaarheid te bevorderen.
De thema's, sprekers en data van de vormingsreeks vindt u hier.
Psychiatrisch ondersteuningsteam Vesta
Meiweg 1
8500 Kortrijk
056/ 26.11.27
0498/ 52.41.73