De coronacrisis betekent nood aan extra ondersteuning bij psychische problemen. Maggie De Block, federaal minister van Volksgezondheid, heeft dan ook beslist om de terugbetaling van psychologische zorg niet langer te beperken tot volwassenen, maar uit te breiden naar de “doelgroep kinderen en jongeren” (- 18 ) en naar “doelgroep ouderen” (+ 65). Deze uitbreiding loopt tot eind 2020.
De netwerken geestelijke gezondheid binnen West-Vlaanderen doen een warme oproep aan KLINISCH PSYCHOLOGEN/ORTHOPEDAGOGEN om, op zelfstandige basis, kortdurende en laagdrempelige psychische ondersteuning te bieden.
DOELGROEP
Deze psychologische zorg wordt geboden aan
kinderen en jongeren (0 - 18 jaar) en hun context (ouders, voogd) met een geestelijk gezondheidsprobleem dat gerelateerd is aan emotionele, sociale of gedragsmoeilijkheden. → Verwijzing door een huisarts, een CLB-arts, een pediater of een kinder- en jeugdpsychiater.
Volwassenen die lijden aan een psychisch probleem op vlak van angst, depressie of alcoholgebruik. → Verwijzing door een huisarts, psychiater of arbeidsgeneesheer.
Ouderen (+ 65 jaar) met dezelfde problematieken als bij volwassenen, uitgebreid met misbruik van slaap- of kalmeringsmiddelen.→ Verwijzing door een huisarts, psychiater of geriater.
Het gaat hierbij telkens om een licht tot matig ernstig probleem waardoor het voldoende verholpen kan worden op basis van een beperkt aantal sessies.
PROFIEL
OPDRACHT
De klinische psycholoog / orthopedagoog biedt eerstelijns psychologische zorg. Het gaat hierbij om (een reeks van) interventies waarbij twee of meer van volgende opdrachten worden uitgevoerd:
De terugbetaling van psychologische zorg gebeurt op basis van verwijsvoorschrift van een arts. Dit geeft per cliënt recht op een reeks van vier sessies, één maal verlengbaar tot acht sessies.
ONS AANBOD
(Dit aanbod kan nog per netwerk geestelijke gezondheidszorg verschillen)
INTERESSE EN BIJKOMENDE INFORMATIE
Download oproepuitbreidingelp.pdf Download